Додај свој спин!

Александар Прокопиев


Александар Прокопиев дипломира на Филолошкиот факултет на Универзитетот во Белград, оддел за општа и компаративна книжевност, додека своите постдипломски студии ги завршува во Белград и во Сорбона.

Има објавено повеќе од тринаесет книги со приказни и есеи, како и неколку новели. Автор на многу сценарија, меѓу кои и “Преспав”.

Неговата колекција, “Човечулец” ја доби наградата Балканика во 2012 година. Има напишано сценарија за филм, театар, ТВ-емисии, радио драми и стрипови, а неговите дела се преведени на многу јазици. Прокопиев е исто така Уметнички директор на Меѓународниот фестивал за литература за литература „Про-За Балкан“, Скопје, Македонија.

Дел од неговото творештво се:

 • Младиот мајстор на Играта (раскази), 1983
 • …или… (раскази), 1987
 • Пловидба кон Југ (раскази), 1988
 • Слово за змијата (раскази), 1992
 • Ars amatoria (раскази), 1998
 • Слика тркало (хаику), 1998
 • Дали Калимах беше постмодернист? (есеи), 1994
 • Патување на сказната (есеи), 1996
 • Антиупатства за лична употреба, 1996/2000
 • Постмодерен Вавилон (есеи), 2000
 • Човекот со четири часовници (раскази), 2003
 • Борхес и компјутерот (есеи), 2005
 • Ѕиркачот (новела), 2007
 • Човечулец: бајки од левиот џеб, 2011

Книги


Викенд на Венера

Чимп. На што те асоцира? На мајмун. Е па не е. Човек е. Живее неколку години во иднината и работи во интерпланетарната полиција. Решава мистерии насекаде во Вселената. Но, малку е осамен, се додека не се појави Марга...

Објавено поглавје

Прашај го авторот